Parc dels Volcans a Olot
Projecte del nou parc dels Volcans d'Olot.
El primer cop que vam sentir mencionar el “Parc dels Volcans” a Olot, fou a 30 de Juny de 2014, en un acte públic convocat per l’alcalde Josep Maria Corominas on es van repassar un seguit de temàtiques que afecten als ciutadans d’Olot. L´alcalde va mencionar que s’estaven polint els detalls del projecte del parc dels volcans d’Olot, que es crearia a l’entorn del volcà de Montsacopa, més conegut com a Sant Francesc i molt visitat pels passejants i visites turístiques de la ciutat, ja que és el volcà que està situat al bell mig de la ciutat i per tant ha esdevingut un símbol de la ciutat dels volcans.
Creació del parc dels volcans d'Olot, el projecte.
L´alcalde va mencionar que per a la creació d’aquests parc dels volcans vol aconseguir un consens entre tots els grups polítics i la implicació de tots els agents que estan relacionats o implicats en aquest tema.
El cert és que per més que busquem no trobem informació addicional del projecte, així que ens caldrà esperar un xic per veure quines fórmules es proposen per la creació d’aquest parc volcànic al bell mig d’Olot, el que si ens queda clar és el potencial turístic d’una iniciativa que pot englobar el centre de la ciutat d’Olot i un dels volcans més famosos, accessibles i visualment atractiu de la nostra Garrotxa, amb el permís del preciós i relativament desconegut volcà d'Aiguanegra.
Al fons de la foto la serralada Transversal i el Puigsacalm, just a davant el volcà de Sant Pere Màrtir o Montolivet , a la seva dreta el volcà de Sant Francesc o Montsacopa (projececte Parc dels Volcans) i a la dreta de la imatge volcà la Garrinada. Foto tirada des de la serra del volcà d´Aiguanegra. La fageda d'en Jordà i el volcà Croscat no apareixen a la foto, quedarien a l´esquerre en direcció a Santa Pau, al cor del parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
Vista general de la ubicació del nou Parc dels Volcans.
El parc dels volcans d'Olot, el projecte a la premsa i opinions.
Llegim a la premsa del 2013 una menció al pla d'usos del Montsacopa, on es diu que es vol valorar turísticament el volcà com a porta d'entrada al parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa, així com utilitzar-lo per promocionar el centre de la ciutat i el casal dels volcans al Parc Nou. Aquí l'article del Diari de Girona. També es menciona la hipotètica creació d'un futur centre d'interpretació dels volcans que capti o rebi als visitants provinents de la futura variant d'Olot.
En aquest altre recull del Punt Avui que data d'Abril de 2014 es parla de la relació entre associació de veïns de Sant Francesc i l'ajuntament d'Olot referent al projecte i la idea de crear un nou itinerari per visitar la gredera del volcà Montsacopa, que seria pedagògic i substitutiu de l'actual camí de les escales, es comenta un cost de 90.000 euros.
Segons aquesta darrera publicació, això genera controversia entre veïns i ajuntament, sobretot pel punt de finalització de l'itinerari i per la possible prohibició dels camins actuals. També es parla de invertir 150.000 euros en restaurar la fortificació de Sant Francesc, pavimentar d'un material especial el camí que fa la volta al cràter, construir uns lavabos i fins i tot un servei de restauració (entenem que això és un bar? On?). També es diu que s'hauran de buscar els diners en subvencions públiques.
Si sabeu quelcom adicional, agraïrem que ens ho comenteu o feu saber afegint un comentari a peu d'article. Moltes gràcies a tots.