Garrotxa.info Logo

Besalú i el pont romànic

El poble i el pont de Besalú.

El poble fortificat de Besalú està situat en una antiga confluencia de camins i també de rius, el Fluvià i el Capellades. Aquesta situació estratègica el va fer un lloc propici per a constuir una fortalesa medieval, amb un majestuós pont romànic d'entrada, el famós pont Romànic de Besalú és una de les visites turístiques obligades a la comarca de la Garrotxa. El nom original de Besalú era Bisuldunum o "fortalesa entre dos rius".

Pont de Besalu

El poble i el pont de Besalú sobre el riu Fluvià, foto tirada des del passeig del riu . Foto cedida per Photogsus - Jesus SBR -  www.photogsus.com

Fer turisme a Besalú.

Besalú fou el centre del Comtat independent de Besalú, i aglutina un patrimoni históric, artístic i arquitectónic medieval de primer ordre a Catalunya. El seu valor principal és el que dona tot el conjunt medieval ben conservat com a unitat, però cal tenir present que el punt més valorat pel turisme és el pont romànic de Besalú, també conegut com a pont Vell de Besalú que explicarem més endavant en aqueset article.

 El Pont vell de Besalú, Pont romànic fortificat.

És el pont més fotografiat de Catalunya,  i el principal punt d'atracció a la ciutat de Besalú. Es pensa que la construcció del pont de Besalú fou pels volts de l'any 1075. El pont ha patit i aguantat diverses inundacions al llarg del temps, que juntament amb les millores per a incorporar elements defensius foren el motiu per reformar-lo al 1315. Al 1395 es van incorporar torres defensives i posteriorment encara va ser novament reformat al 1680. 

Besalu pont medieval

El poble medieval o pont vell de Besalú sobr eel riu Fluvià. Porta d'entrada a Besalú.  Foto cedida per Photogsus - Jesus SBR -  www.photogsus.com

*

  • *A causa del mal estat en què es trobava pel pas del temps i la destrossa causat a la seva torre central per les maquinàries industrials que va ser necessari portar a la ciutat.
  • El major dany sofert va ser provocats per la voladura dels seus arcs durant la Guerra Civil Espanyola, per la qual cosa va haver de ser novament restaurat per la Direcció General d'Arquitectura a 1965.
  • Els seus 7 arcs tenen un molt curiós format, el que es deu, pel que ens va comentar el guia, a les pedres i roques del riu en el qual té assentat el seu basament. És Patrimoni Històric Espanyol.
  • En època medieval tot aquell que accedís a la vila per aquest punt havia de pagar un tribut o impost conegut com pontatge.*

Paraís per a fotògrafs, que poden passar-se hores disparant.Per als fotògrafs, un excel·lent paisatge ple de reflexos del pont ja que està situat a sobre d'un riu.

Així doncs, a Besalú podreu visitar tot passejant..

Pont de besalú, pont romànic i fortificat sobre el riu Fluvià i punt d'entrada a la ciutat.
Església del montestir de Sant Pere (Segle XII): deambulatori. 
Sant Vicenç (Segle XII): capella gòtica 
Església hospital de Sant Julià (Segle XII)
La Casa de Cornellà : Monument romànic del segle XII.
Palau de la Cúria Reial: Sala gòtica.
El Call Jueu
El  Miqvé o banys jueus de Bealú (Segle XII)
La Plaça de la llibertat.
El passeig del costat del riu Fluvià, just sota la zona enmurallada, punt on podran gaudir els fotògrafs de bons plans per a disparar, com el recollit en la foto anterior.

Enllaços d'interès per a conèixer Besalú:

Opinions i fotografies de viatgers sobre la població i els espais a visitar.
Guia i fotos del patrimoni de Besalú.
Una visita a Besalú relatada i fotografiada en primera persona. 

En quan a les festes i fires de Castellfollit, les podreu consultar a la web de l'Ajuntament de Besalú.

 La Festa medieval a Besalú

Informació: https://es-es.facebook.com/vilacomtalbesalu
A finals d´Agost! o a principis de Setembre.  Decoració de l'estil medieval i fan espectacles que val la pena presenciar.  (Vídeos a Youtube)
Programa de la Festa Medieval: http://www.besalu.cat/es/fira-medieval-de-besalu/

Besalu i Fluvia

El poble medieval de Besalú, el pont romànic de Besalú i el riu Fluvià . Foto cedida per Photogsus - Jesus SBR -  www.photogsus.com

El carrer dels atrapats.

 Cal veure-ho, no ho explicarem, però insistim, cal veure i passar pel carrer dels atrapats el dia de la festa medieval de Besalú.

Museu de miniatures de Besalú

http://www.museuminiaturesbesalu.com/

Com arribar al poble i al pont de Besalú.

El poble de Besalú està situat a 31km de la ciutat de Girona, al límit de les comarces de l'Alt Empordà, Pla de l'Estany i la Garrotxa. A mig camí de la carretera que uneix Girona i Olot trobareu una sortida indicada.

Si has llegit fins aquí i t'ha agradat,  et convidem a clicar m'agrada al Facebook de Garrotxa.info, on compartim diàriament la nostra visió de la comarca i podràs comentar i afegir-hi la teva.

 Altres coses a fer a Besalú:

Degustar plats de la cuina volcànica, gastronomia Garrotxina.
Recular en el temps per transportar-te a l'edat mitjana.
Carrers estrets del nucli antic, carregats de detalls, màgia i misteri. 

Declarat conjunto Histórico Artísitico en el año 1966.
Caballeros armados con grandes espadines y ataviados con cotas de malla, bellas damas en apuros, mercaderes ambulantes, judíos de largas barbas, mercaderes, halconeros y demás elementos que componen la imaginería medieval parecen aguardarnos una vez que crucemos el umbral del Portal del Pont. ¿A que esperas?